A Táncdalfesztiválon két Majláth Júlia -dal egymás mellett vitte el a pálmát. A " Nem várok holnapig " c. slágert Zalatnay Sarolta, a "Rövid az élet" szívbe markoló dalát Toldy Mária énekelte.
Van ennek a dalnak egy másik érdekessége is. A Táncdalfesztivált követoen negyed évszázaddal ismét mikrofon elé állt, s lányával,Malek Andreával közösen lemezre énekelte a régi,szép melódiát.

Mindig érdekes dolog,ha egy táncdalénekesnek lehetoséget nyújt a dal prózamondásra is,néhány pillanatig színész lehet.
Toldy Mária Bágya András "Más ez a szerelem" c. gyönyöru dalában megmutathatta ,hogy ezt is kiválóan megoldja. A szám a Táncdalfesztivál elso helyezését kapta.
Toldy Mária története akár szokványos karriertörténet is lehetne. Mint a többiek,O is a Rádió tánczenei stúdiójának volt a növendéke,ahogy akkor nevezték a legjobbat: "éltanuló".
Mivel tunt ki tehetséges kezdo kollegái körébol ? Hogy nemcsak szép hangja volt,hanem egyéni módon bánt vele. Ha megszólalt a Rádióban valamelyik felvétele,rögtön felismerheto volt egyéni stílusáról.
Számtalan dalt elénekelt. A "Húsz éves vagyok" slágere egy pillanat alatt sikeressé tette -az életben is kb. annyi lehetett. De énekelt a "Kamasz"-ról,aki nyugtalan,ha jön a tavasz, "Bum,Bum,Bumcsili"-rol,a kiskutyáról,a szerelemrol,ami olyan mint egy "Fonott kosár ". Sot dalban vallotta be,hogy "Szeretlek éloszóval,szeretlek muzsikával",ami azért volt frappáns,mert ez volt a neve a Rádió népszeru,délután zenés musorának is.
A színpadon olyan volt eloször,mint egy kamasz. Magas,vékony,a kezeivel nem tudott mit kezdeni. Aztán megtanulta a harmonikus mozgást,és egyéni színfoltja lett a magyar könnyuzenei életnek.
Népszeru muvész volt,de sohasem hivalkodó. Nem hordott ano oly' divatos tüllcsodákat, leggyakrabban kosztümben lépett fel. Nem is volt rá szüksége,O igy is Toldy Mária volt. Vagy így volt Toldy Mária? Többször nyert Táncdalfesztivált.Nagy sikert aratott Majláth Júlis "Rövid az élet" és Bágya Andrásd " Más ez a szerelem" c. dalával
Ekkor már egy egész más stílus képviselt. Modern énektechnikája a szív szavával párosult. Ebben a korszakában leginkább érzelmes,lassú számokat énekelt,anélkül,hogy valaha is érzelgos lett volna.
Magénéletében is fontos szerepet játszottak a könnyuzene sztárjai. Pályája egyszerre indult unokanovérével,Ajtay Máriával,akinek polgári neve szintén Toldy Mária volt,de megváltoztatta azt. Két Toldy a színpadon már nem egyéni,hanem "kétényi " lett volna. :)
Elso férje Bágya András,második Malek Miklós lett,lánya pedig a nemzetközi sikert aratott Malek Andrea.
Évtizedek óta az egész élete a zenérol szól.
Amikor betört a "beat"-korszak,úgy nézett ki,hogy a hagyományos tánczenének befellegzett. Pályát változtatott,hangképzo tanár lett. Ma önálló musical stúdiója van,ahol Malek Andrea is tanult,és innen került ki Eszményi Viktória is. Az ország legrangosabb stúdiója.
Nosztalgia ide,nosztalgia-hullám oda ,nem tért vissza a színpadra . Idonként egy beszélgetés során a televízióban elénekel egy-egy dalt,és ilyenkor elhisszük Neki hogy ennyi jóhoz "Rövid az élet"
 


 

 

 

Más ez a szerelem
Rejtély
Barna börü hableány
Húsz éves vagyok
Rövid az élet
Egy kicsi szerencse
 Egy velem ugye könnyen megy
Lelketlen ember
Például te
Viaszbaba  France Gall - Poupée De Cire, Poupée De Son
Szívtolvaj
Szécsi Pál & Toldy Mária - Egy férfi és egy nö
 
 

 

 

                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halalpontos webstatisztika


InterStat.hu

free web counter
free web counter